閱讀考題中,判斷題TRUE/FALSE/NOT GIVEN 或者 YES/NO/NOT GIVEN 幾乎是場場必考,這類型題目考察的不僅僅是詞匯和閱讀理解,還有邏輯思維和判斷力,所以有個常見的現象就是,即使很多小烤鴨們讀懂題目但依然選錯了答案!!!
今天就讓我們一起看看雅思官網是如何解答這種類型題目的~
01 題型介紹
判斷題,題目一般由若干個陳述語句組成,考生需要根據題目內容判斷與文中所提供的細節信息是正確、錯誤、還是未提及。
TRUE,題目與原文表達一致,即正確
FALSE,題目與原文表達相反,即錯誤
NOT GIVEN,題目與原文表達無關,即未提及
雅思閱讀判斷題型幾乎不需要考生對上下文的理解來進行判斷,而是找到與題目相關的原文,根據原文的細節信息進行解題。一般來講,雅思閱讀的判斷題都嚴格遵守順序原則,即題目順序與文章內容順序是一致的。
雅思閱讀判斷題有兩種類型:
一:TRUE、FALSE、NOT GIVEN
二:YES、NO、NOT GIVEN
這兩種題型從解題方法上幾乎是一致的,但是考生在答題時需要特別注意答題指令。各位考生在備考中就需要養成一個良好的習慣,注意看清題目的要求,再進行回答,不要釀成悲劇。
02? 解題步驟
STEP 1: 閱讀題目,畫出關鍵信息
STEP 2: 定位,找出題目在原文中對應信息
STEP 3: 仔細閱讀,并進行判斷
03? 例題

Do the following statements agree with the information?
1. Marie Curie’s husband was a joint winner of both Marie’s Nobel Prizes.
2. Marie became interested in science when she was a child.
3. Marie was able to attend the Sorbonne because of her sister’s financial contribution.
STEP 1 : 閱讀題目,畫出關鍵信息
關鍵字是指對文本含義重要的單詞。它們可以是名稱,大寫的詞,地點或數字,或者它們是可以幫助理解問題重點的單詞,名詞,動詞,形容詞等。以第一道題為例,可以看到居里夫人的丈夫兩次都是諾貝爾獎的獲獎者,因此需下劃突出重要的信息。
1. Marie Curie’s husband was a?joint winner of?both?Marie’s Nobel Prizes.
2. Marie became interested in science?when she was a?child.
3. Marie was able to?attend the Sorbonne?because?of her sister’s financial contribution.
STEP 2 : 定位,找出題目在原文中對應信息
在畫出關鍵信息之后,快速掃描文中是否出現與關鍵信息相同或能夠同義替換的詞。例如在解答第一題時,你應當去尋找描述居里夫人的丈夫是否兩次獲獎的單詞或者同義詞,首先能夠想到的有husband, Mr Curie, both, one, two, second, twice, with her husband, witthout her husband, on her own, by herself 等等。
通過對比文中內容,可以找到定位詞“sole”,意味著居里夫人是唯一一個獲得第二個諾貝爾獎的獲獎者。
原文:
Marie Curie is probably the most famous woman scientist who has ever lived. Born Maria Sklodowska in Poland in 1867, she is famous for her work on radioactivity, and was?twice a winner of the Nobel Prize.?With her husband, Pierre Curie, and Henri?Becquerel, she was awarded the?1903 Nobel Prize for Physics,?and was?then sole winner?of the?1911 Nobel Prize for Chemistry. She was the first woman to win a Nobel Prize.
STEP 3 : 仔細閱讀,并進行判斷
1. Marie Curie’s husband was a joint winner of both Marie’s Nobel Prizes.
在突出題目和文章中的關鍵詞之后,通過對比來判斷題目是否正確、錯誤還是沒有提及。例如第一題我們可以得出以下事實:
Marie was twice a winner of the Nobel Prize.
With her husband, Pierre Curie, and Henri Becquerel, she was awarded the 1903 Nobel Prize for Physics.
She was then sole winner of the 1911 Nobel Prize for Chemistry.
所以本題答案為FALSE。
2. Marie became interested in science when she was a child.
本題的關鍵信息為child, interested in science, 所以這里需要重點去原文中尋找居里夫人在孩童時代是否是對科學感興趣。關鍵信息相同或能夠同義替換的詞可以是 interested in science, subject of science, science classes, school science, child, childhood, at school, young girl等等。
原文:
From childhood, Marie was remarkable for her prodigious memory, and at the?age of 16?won a gold medal on?completion of her secondary education. Because her father?……
基于文章內容,我們可以得到以下事實:
as a child she had a great memory
at 16 she won a gold medal for her secondary education
這些是關于她的童年的唯一的描述,并沒有提及她在孩童時代對科學的興趣,因此本題答案為 NOT GIVEN。而不能因為她獲得了諾貝爾獎就假設她小時候就對科學感興趣,需要根據文中給出的內容作答。
3. Marie was able to attend the Sorbonne because of her sister’s financial contribution.
當我們查找文中提到Marie參加Sorbonne的原因時,我們可以想象出以下的同義替換詞:money, afford, expensive, Sorbonne, university, sister, father, husband, education, finance, financial, paid, peyment, contribution, contribute, give, help等。
原文:
From childhood, Marie was remarkable for her prodigious memory, and at the age of 16 won a gold medal on completion of her secondary education. Because her father lost his savings through bad investment, she then had to take work as a teacher. From her earnings she was able to finance her sister Bronia's medical studies in Paris, on the understanding that Bronia would, in turn, later help her to get an education.
In 1891?this promise was fulfilled?and Marie went to Paris and began to study?at the Sorbonne?(the University of Paris). She often worked far into the night and lived on little?……
基于文章內容,我們可以得到:
Her father lost his savings through bad investment.
She then had to take work as a teacher.
She was able to finance (pay for) her sister Bronia’s medical studies in Paris, on the understanding that Bronia would, in turn, later help her to get an education.
In 1891 this promise was fulfilled, and Marie went to Paris and began to study at the Sorbonne.
我們可以得到Marie參加Sorbonne,是因為她姐姐付了錢,所以本題答案為TRUE.
雅思閱讀不同于其它英語考試的閱讀理解,大家千萬不要根據原文去引申它沒有表達出來的意思,否則就很容易在F和NG之間傻傻分不清楚~
雅思官方對判斷類型題的解答方法就介紹到這里理論雖然如此,但是實踐起來還是有一定的難度。所以,大家還是要在練習中去體會使用。

? 2025. All Rights Reserved. 滬ICP備2023009024號-1